Украйна: ЕС се договори за четвърти пакет от ограничителни мерки срещу Русия

Европейската комисия приветства днешната договореност в Съвета за приемане на четвърти пакет от ограничителни мерки срещу Русия в отговор на бруталната ѝ агресия срещу Украйна и нейния народ. Тези санкции ще допринесат допълнително за засилване на икономическия натиск върху Кремъл и ще ограничат способността му да финансира нахлуването в Украйна. Те бяха координирани с международните партньори, по-специално със САЩ.

Договорените мерки са следните:

· Пълна забрана на всякакви сделки с определени руски държавни предприятия в различни сектори — военно-промишления комплекс на Кремъл.

· Забрана за внос в ЕС на стоманените продукти, за които понастоящем се прилагат защитни мерки на ЕС, в размер на приблизително 3,3 милиарда евро пропуснати приходи от износ за Русия. За компенсация увеличените квоти за внос ще бъдат разпределени между други трети държави.

· Широкообхватна забрана за нови инвестиции в руския енергиен сектор, с малки изключения за ядрената енергия за граждански цели и транспортирането на някои енергийни продукти обратно до ЕС.

· Забрана за износ от ЕС на луксозни стоки (напр. луксозни автомобили, бижута и др.), което ще се отрази пряко на руския елит.

· Допълнително разширяване на списъка със санкционирани лица и правни субекти, така че да се включат повече олигарси и бизнес елити, свързани с Кремъл, както и дружества, работещи във военни и отбранителни области, които логистично и материално подкрепят нашествието. Има и нови списъци на дейци, извършващи дезинформация. 

· Забрана на оценяване на кредитния рейтинг на Русия и руските дружества от страна на агенциите за кредитен рейтинг от ЕС и предоставянето на рейтингови услуги на руски клиенти, което би довело до още по-голяма загуба на достъп до финансовите пазари на ЕС.