Поскъпват яйцата за Великден

Нов ценови шок се задава у нас. Този път на ред са яйцата, прогнозират икономисти. Очакванията са за задаващия се Великден, те да достигнат до 50-60 стотинки за брой. Яйцата от щастливи кокошки ще се търгуват още по-скъпо, а на този етап пазарът ни е залят предимно с внос.

Оказва се, че полските яйца винаги са по-евтини, а по-далновидните от сега правят изчисления кога е най-удачно да се атакуват магазините за този също толкова важен продукт за трапезата. Наред с това ще се повишат и цените на козунаците. Малка част са тези, които предпочитат да си ги омесят вкъщи, а останалите наблягат на тестените изделия с шоколад, бадеми, стафиди или локум.

Статистиката показва, че цените на едро на редица основни храни нараснаха съществено пред миналата седмица. Най-много, естествено, е поскъпнало олиото – с 18,5% само за седмица, като средната цена на бутилка от 1 литър на едро е 4,16 лв.

Освен поскъпване на яйцата, хората очакват и покачване на цената на брашното, тъй като Украйна и Русия формират над 25% от износа на пшеница в света. Данните показват, че действително брашното поскъпва. Само за седмица тип “500” се е повишило с 8,9% до 1,34 лв. за кг.

Киселото мляко от 3 и над 3 на сто масленост в кофички от 400 гр. за седмица е поскъпнало с 6,5% до средна цена на едро от 1,14 лв. Прясното мляко на едро е поскъпнало с 5,1% до 2,08 лв. за литър. А цените на пилешките бутчета са нараснали с 4,9% до 4,06 лв. за кг. на едро.

Средната цена на сиренето от 8,70 лв. за кг. не е променена през миналата седмица. Но цената на сиренето на различните борси е в много широки граници.