Ресторантьорите настояват за още по-големи компенсации за тока

Ресторантьори изразиха недоволство от начина, по който се разпределят компенсациите за по-високите сметки за ток. “Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват искреното си възмущение от рекета, който част от енергоразпределителните дружества с любезното съдействие на правителството упражняват върху изнемогващия български бизнес”. Това пишат в позицията си от браншовите организации.

Част от компенсациите, които е трябвало да се получат от бизнеса за декември и януари, са били насочени от електроразпределителните дружества като авансово плащане за следващия месец. Така вместо да получат компенсация за сметките си, средствата за отишли за погасяване на следващи задължения. В момента сметките за ток на някои ресторантьори са почти тройни спрямо преди ръста на цените.

От бранша настояват 75% от разликата, която се получава между цената на тока на борсата и прогнозните цени на Комисията за енергийно и водно регулиране, да се връща на бизнеса.

„Истината е, че пуснаха една програма, за да пуснат едни пари и сега се опитват да съберат част от тях обратно и то с лихвите”, твърди председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. Според него не е нормално да има проверки и тези, които не са ги отчели да върнат средствата.

„Да променяш правилата при които веднъж си приел документите на тези компании и след една година решаваш, че ще промениш критериите при които трябва да се оценява това дали едни разходи са допустими или не, и да искаш тези пари да бъдат върнати с лихви, това според нас е недопустимо”, заяви още Коларов.

От бранша са готови да се включат в протести, ако исканията им не бъдат изпълнени.