Асоциация на земеделските производители с апел заради усложнената обстановка от птичи грип

Асоциация на земеделските производители в България изпрати до премиера Кирил Петков апел във връзка с усложнената епизоотична обстановка от инфекциозното заболяване Инфлуенца по птиците. Организацията работи активно по проблема през последните месеци, но няма никакъв резултат за решаването му и не се предприемат необходимите и своевременни действия от страна на Българската агенция по безопасност на храните. С казуса на няколко пъти беше запознат и земеделският министър Иван Иванов.

Създалата се негативна ситуация засяга икономическата жизнеспособност и безопасността на произвежданите от птицевъдите крайни продукти, особено важни в контекста на настоящата многопластова криза.

До октомври миналата година, заболяването засягаше предимно областите- Пловдив, Хасково, Стара Загора и имаше единични случаи в областите Ямбол, Ловеч, Плевен и Добрич. Характерно за всички тези области е фактът, че там има интензивно отглеждане на водоплаващи птици.

От ноември 2021 г. се наблюдава разпространение на „птичи грип” и в други области.

България е нетен износител на яйца от стокови носачки, на разплодни яйца и други птичи продукти. Липсата на радикални мерки относно справянето с инфекциозното заболяване у нас, рискува страната ни да бъде поставена под особен надзор от Европейската комисия и да бъдат забранени вътрешно-общностни сделки, както и сделки с трети страни на районен принцип. Това ще доведе до забрана за износ на продукция и от незасегнати от заболяването ферми от тези райони, се казва в писмото до министър-председателя.

Към момента БАБХ не прилага ефективни и навременни мерки в тази ситуация и демонстрира нехайство. Птицевъдните обекти, които са били засегнати от заболяването „птичи грип”, след принудителното унищожаване техните птици и продукти (яйца и др.), не се обезщетяват адекватно спрямо стойността на категорията, към която принадлежат, а именно за яйца: био, свободно, подово или клетъчно отглеждане, а птиците не се обезщетяват по възраст и начин на отглеждане Това поведение на Сгенцията по безопасност на храните стимулира укриване на заболяването и спомага за неговото разпространение, също така поставя всички производители под тежък икономически риск.