Допълнителни безплатни изследвания за деца и бременни

Допълнителни изследвания в различни възрастови групи ще бъдат включени в пакета за профилактични дейности. Това е предложено в проект за промени в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията.

Предлага се на децата на 7, 10, 13 и на 16 години да се правят изследвания на кръвна картина и урина, като за 16-годишните се предвижда и изследване на кръвна захар и холестерол. За бременните жени се предлагат два допълнителни ехографски прегледа, които към момента са два, както и ехографско изследване за фетална морфология.

Предлага се и възможността за заплатено от Здравната каса изследване за хепатит С.

За хората над 18-годишна възраст се предлага добавянето на профилактични медико-диагностични изследвания, включващи изследване през пет години на кръвна картина, АСАТ, АЛАТ, креатинин и урина. За жените на възраст от 30 –  до 50-годишна възраст се добавя задължително периодично ехографско изследване на млечните жлези, с което в ранен стадий има възможност за установяване на евентуални изменения и предприемане на последващи действия за ранно диагностициране на евентуални злокачествени заболявания на млечната жлеза.

В проекта се предлагат допълнителни изследвания и на пациентите с диагноза Синдром на Търнър.