ЦИЕС признат в ОАЕ

След дълъг процес на проучване и доказване на компетентност, тази година „Център за изпитване и европейска сертификация” Стара Загора беше признат от Главна дирекция „Гражданска защита” към Министерство на вътрешните работи на Обединени Арабски Емирства като лаборатория за изпитване по редица показатели.

При строителните дейности в ОАЕ се използват продукти, които са минали през одобрението на Главна дирекция „Гражданска защита”. Поради тази причина, европейски и други органи по сертификация и лаборатории за изпитване кандидатстват, за да получат одобрение услугите им да бъдат признати в Емирствата . Това означава, че производителите в строителния сектор, чиито продукти са предоставени на пазара там трябва да се обръщат единствено към одобрени от местните институции лаборатории и сертифициращи органи. Днес вече една от одобрените организации, единствена от България, е и ЦИЕС.

Продуктите, които са включени в листата на ОАЕ и за които може дасе предоставя изпитване в качеството си на акредитирана Лаборатория за изпитване на машини, съоръжения и устройства, са битови детектори за газ и осветители за аварийно осветление. Като Лаборатория за изпитване на строителни продукти Старозагорския център е одобрен да предоставя изпитване за реакция на огън на вътрешни и външни облицовки на стени и тавани, експандирани винилови стенни покрития, вътрешни подове и подови настилки, горими декоративни материали и др.