Голяма част от временните и преместваеми търговски обекти са без разрешения за поставяне

За голяма част от временните и преместваеми търговски обекти в Стара Загора не са предоставени разрешения за поставяне, схеми за съответните обекти, одобрени от Експертния съвет по устройство на територията и главния архитект на общината. Това е констатирала създадената Временна комисия за проверка и анализ на временните преместваеми търговски обекти.

Сред другите констатции на комисията са, че за една част от временните и преместваеми търговски обекти, с анекси или допълнителни споразумения са коригирани размера на търговските площи незаконосъобразно, без приложени проекти или схеми, а наемателите на една малка част са нарушили разпоредбите на сключените договори, като са си позволили да ги преотдадат под нам на трети лица. На територията на всички административни бюра има временни и преместваеми търговски обекти, с неугледен външен вид, неподдържани фасади, които не правят добро впечатление на гражданите на общината и нарушават облика на гр. Стара Загора. Няколко от временните и преместваеми търговски обекти са разположени на неподходящи места по тротоарни и зелени площи (паркове), с което пречат на движението на пешеходци и автомобили и закриват фасадите на обществени сгради. Тези обекти следва да бъдат премахнати. Една немалка част от временните и преместваеми търговски обекти с течение на времето са загубили характеристиките на „Преместваем обект”, като са придобили характер на масивна сграда и много трудно могат да се отделят от повърхността и от мрежите на техническата инфраструктура и да бъдат премествани в пространството, без да губят своята индивидуализация и/или възможността да бъдат ползвани на друго място със същото или с подобно предназначение. На една част от временните и преместваеми обекти (кафенета и заведения за хранене) на определените места за поставяне на маси, които се заплащат по друг ред на административните бюра са изградени слънцезащитни устройства. Част от тях са придобили статут на сгради. Изградени са преградни стени с отваряеми прозорци и масивни неотваряеми покривни конструкции, които следва да бъдат премахнати.

Временната комисия препоръчва на Общинска администрация да изготви публичен електронен регистър на всички временните и преместваеми обекти на територията на гр. Стара Загора, в който да бъде отразени: временния преместваем обект, неговия точен адрес, площ и предназначение, данни за наемателя на обекта, данни от договора – дата на сключване, срок и дата на изтичане на договора за наем. Разрешение за поставяне на временни и преместваеми търговски обекти, в паркове и градини да се издават след изрично решение на Общински съвет Стара Загора. Комисията констатира, че на някои временни преместваеми обекти ЕЛ захранването е разположено на открито и не е обезопасено, като се създават предпоставки за инциденти. Извън обхвата на проверката, комисията констатира също кафе машини и вендинг автомати без стикери на съобветното Административно бюро.