Първият в Източна Европа „Център по аквапоника“ бе открит в Тракийски университет

Президентът Румен Радев откри иновативен „Център за аквапоника” в Тракийския университет. За първи път в Източна Европа – уникален образователен, научноизследователски и индустриален проект за контролирано екологично производство чрез аквапонична технология в България.

Първият цикъл на производство стартира през пролетта на 2022 г., а първата аквапонична продукция за българския пазар ще се реализира през есента. Годишната продукция е около 120 хил. зеленолистни органично произведени растения и около три тона риба с отлично качество и вкус при непрекъснато производство.

Аквапониката е иновативна, устойчива, високопроизводителна технология, при която комбинирано се отглеждат риби и растения в циркулираща екосистема чрез използване на естествените бактериални цикли за преобразуване на отпадъците, създадени от рибите, в хранителни вещества за растенията. Естественият микробен процес поддържа рибите и растенията здрави и помага да се развиват отлично в една инфраструктура – воден обект. Не се използват пестициди, хербициди или химически торове, прилага се биологична борба с вредителите.

При аквапониката се използва едва 1/6 от водата, изразходвана при традиционното земеделие, и се произвежда осем пъти повече храна на декар. Специалистите коментират, че аквапониката е бъдещето на модерното земеделие.