По досъдебно производство на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден мъж на затвор за подпомагане на бежанци да преминат незаконно през страната

По досъдебно производство на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден С.Р., на 45 г. Той е признат за виновен за това, че на 07.01.2022 г. на автомагистрала „Тракия“, обл. Стара Загора, в района на гр. Чирпан, с цел да набави за себе си имотна облага – пари `- сумата от 900 евро, чрез използване на моторно превозно средство – товарен автомобил „Рено Канго“, противозаконно подпомагал повече от едно лице – 9 мъже, от които двама непълнолетни, всички граждани на Афганистан, да преминават в страната в нарушение на закона `(престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр. 1 и т. 5 във връзка с ал. 1 от НК).

На 07.01.2022 г. около 21,25 ч. С.Р. е превозвал в товарния отсек на автомобила 9 мъже, граждани на Афганистан. Те били без документи за самоличност. С.Р. се договорил с тях да му заплатят при пристигане до крайната точка по 100 евро на човек. Той ги качил в товарния автомобил и се насочил в посока гр. София по автомагистрала „Тракия“.

Обвиняемият е признал вината си. По споразумение, одобрено от Районен съд-Чирпан, на С.Р. е наложено наказание от 10 месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим и глоба в размер на 2500 лева.

Определението на съда е окончателно.