Дефицит на медицински сестри

Основният проблем пред човешките ресурси в здравеопазването е малкият брой медицински сестри. През последните 20 години е налице трайна практика да се утвърждават повече места за студенти по „медицина”, отколкото по специалност „медицинска сестра”.

Според Министъра на здравеопазването проблемът с недостига на медицински сестри може да се разрасне, ако всички заинтересовани страни не положат необходимите усилия за прекратяване на тази негативна тенденция. Като основни демотивиращи фактори здравният министър посочи ниското заплащане, свръхнатоварването на работното място, недобрите условия на труд и като цяло усещането за липса на уважение към полагания от медицинските сестри труд.

Професор Сербезова цитира данни на Националния статистически институт, според които през последните 15 години броят на лекарите в страната продължава да се увеличава, а населението намалява.

По думите на проф. Сербезова краткосрочните мерки, които трябва да бъдат предприети за намаляване на кадровия дефицит в лечебните заведения, са: оптимизиране броя на болниците в страната; повишаване на трудовите възнаграждения на медицинските сестри, включването им в процеса на вземане на решения, които ги касаят; изготвяне на единни задължителни правила за минималните възнаграждения на персонала и за разпределението на допълнителните средства за всички участници в лечебно-диагностичната дейност в държавните и общинските болници. Сред средносрочните и дългосрочните мерки здравният министър посочи: създаване на механизми за стимулиране на висшите училища да обучават повече медицински сестри, като се завиши изплащаната от държавата субсидия на ВУЗ-овете; обвързване на броя на местата за студенти по медицина и по специалност „медицинска сестра” в страната в съотношение 1:2; регламентиране на по-широки правомощия на медицинските сестри; по-равномерно разпределение на медицинския персонал на територията на страната.