Община Стара Загора започва мащабни ремонти на редица инфраструктурни обекти

Община Стара Загора започва мащабни ремонти на редица инфраструктурни обекти. Това съобщи на пресконференция пред журналисти кметът Живко Тодоров. Той допълни, че вече е започнало цялостното обновяване на улица „Промишлена” в кв. Индустриален. Предстои рехабилитация на ул. „Войвода Стойчо Черногорски”, както и изграждане на кръгово кръстовище между улиците „Калояновско шосе” и „Анастасия Тошева”.

Предстои цялостна рехабилитация и обновяване на ул. „Св. Княз Борис I”, която ще бъде отворена за двупосочно движение с успоредно паркиране до тротоарите. „В момента улицата е на павета в много тежко състояние.  Отварянето за движение от двете страни ще спомогне за облекчаване на трафика в посока изток- запад”, обясни още градоначалникът.

Той припомни, че започна изграждане на продължение на ул. „Христо Ботев”  и свързване с ул. „Капитан Петко войвода”. Ще бъдат изградени велоалеи до квартал„Кольо Ганчев” и от кв. „Железник” до Тракийски университет.

Предвижда се цялостна рехабилитация на бул. „Св. Патриарх Евтимий” от улица „Ген. Столетов” до улица „Христо Ботев”, както и ул. „Хрищян Войвода” в кв. „Зора” Кметът обясни още, че в проекта за бюджет на общината за 2022 година са включени средства за ремонт и обновяване на междублокови пространства и тротоари.

Тодоров допълни, че ремонтите на СУ „Васил Левски” и СУ „Христо Ботев” се движатв график и се очаква през новата учебна година децата да се завърнат в обновените училища. „Върви изграждането на общежитие към новата Гимназия по компютърни науки и математически анализи „Минко Балкански” .

„Скейт паркът е готов, в момента се изграждат алеи. Има изградено видеонаблюдение, което ще може да бъде виждано от сайта на общината. Санкционирана е фирмата изпълнител за забавянето”, обясни още кметът. Той допълни, че е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонта на Драматичен театър „Гео Милев”. Зоопаркът е в процедура по лицензиране, за да може да бъде отворен за жителите и гостите на Стара Загора. „Очакваме през юли или в началото на август обновения Летен театър да бъде открит с концерт на Лили Иванова”, каза още Живко Тодоров.

В срок е изпълнението на ремонтните дейности по обновяване на Руския пазар и ремонт на улица „Капитан Петко войвода”.

Над 1 млн.лева са заложени за ремонт на дворовете на детски ясли в града. „Има обществена поръчка за ремонт на  градските тоалетни в града. В последствие ще бъдат отдадена под наем за стопанисване”, каза още градоначалникът.

По време на пресконференцията стана ясно, че към момента се правят проучвания за изготвяне на нова транспортна схема.

Живко Тодоров допълни, че отпуснатите места в Международен младежки център за настаняване на бежанци от Украйна са запълнени. Той призова граждани и фирми да подкрепят общината за оборудване на 69-те социални жилища на мястото на Метрологията, които бяха изградени, за да може там да бъдат настанени още хора.

 

В пресконференцията участие взеха още зам.-кметовете Йордан Николов, Янчо Калоянов, Красимира Чахова и Иванка Сотирова, главният архитект Виктория Грозева и секретарят на местната администрация Делян Иванов.