Автошколи готвят протести

Автошколи в България готвят протести. Автоинструкторите настояват за увеличаване на часовете по кормуване, изсветляване на сектора и въвеждане на електронна система, която да замени сегашните хартиени дневници. Ако исканията им не бъдат удовлетворени, те подготвят последващи действия.

Основна причина за исканията им е, че много некоректни автоинструктори злоупотребяват с хартиените дневници за обучение. Това става, тъй като те могат да се попълват и подправят безконтролно.

„В един момент, когато сте завършили курса без да знаете колко сте кормували, къде сте кормували и колко сте научени, този ваш картон се къса, хвърля се в кошчето и се прави нов. Това е масова практика и държавата го знае”,Това заяви председателят на Асоциация за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев.

Новата електронна система трябва да отчита изминалите километри по време на часа, мястото, където се шофира и упражненията, които са отработени. Освен това в нея ще има информация за максималната и средната скорост, която се развива по време на часа.

По думите на Георгиев у нас има голям сив сектор, който остро се противопоставя на това предложение. Причината е, че работещите в него знаят, че ако се въведе системата, ще трябва да си сменят работата, посочи председателят на Асоциацията. От там настояват още и часовете за кормуване да се увеличат от 31 на 42. Според Красимир Георгиев това предложение вече е получило зелена светлина от МОН, а сега се очаква да бъде съгласувано и с министерството на транспорта. Това обаче би оскъпило шофьорския курс като все още не е ясно с колко.