Община Павел баня събра наследниците на Чудомир на връх рождения му ден

На връх рождения ден на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, на Благовещение, по инициатива на кмета Иса Бесоолу, в община Павел баня се събраха наследниците на писателя – хуморист. Последната такава среща е направена през 70-те години от тогавашния кмет.

В обновената зала “Младост” при НЧ “Напред – 1903” в Павел баня днес някои от тях имаха удоволствието да се видят за първи път след години.

Днес от 25-те наследника, с които Общината успя да се свърже, дойдоха половината и определиха срещата като изключително мила и желана. Правнучките на сестрата на Чудомир – Гергана Гечева и Лилия Димитрова, разказаха спомените си от детството, прекарвано с писателя. От своя страна Иванка Костерова – председател на НЧ “Чудомир” в село Турия и наследница на Чудомир, сподели с всички в залата изпратените поздравителни адреси от неуспелите да присъстват на срещата днес родственици.

Срещата преминава в спомени и размисли за творчеството на турийския писател. Наследниците на Чудомир и представителите на Община Павел баня си обещаха, че това няма да е последната такава среща.

Специално за днешния повод от казанлъшкия литературно-художествен музей “Чудомир”

представиха 10 акварела с пейзажи, рисувани от писателя. Изложбата предизвика интерес не само от страна на наследниците, но и от местните жители и гости на Павел баня.