ТЕЦ “Марица-изток 2” продаде ток за 620 млн. лв. за два месеца

Продажбите на ток от страна на държавната централа “Марица- Изток 2” продължават, като на 25 март бяха извършени три нови търга на българската енергийна борса,съобщава Капитал . Средната минимална цена варираше между 417-425 лв. за мегаватчас , като това е малко по-високо ниво от постигнатото на сделките, извършени няколко дни по-рано. Два от търговете за количествата ток бяха за третото и четвъртото тримесечие, а само един- конкретно за месец май.

Въпреки по-високите цени на търга в петък бяха продадени почти всичките предложени количества ток – общо 200 мегавата базова мощност. Общата сума, за която държавният ТЕЦ продаде ток, е над 180 млн. лв., което означава, че сделките за март и февруари са на стойност около 620 млн. лв. Делът на февруари е значително по-малък – около 160 млн.

Така само за две месеца ТЕЦ-ът вече е изпълнил и надвишил с 25% годишните си приходи за 2020 г. При средна цена на сделките 420 лв. на мВтч и разходи на ТЕЦ-а за всеки мВтч от около 260 – 270 лв. (технически разходи, квоти) може да се заключи, че печалбата на държавната централа е средно около 150 лв. за мВтч. Което означава и печалба от близо 200 млн. лв. само от този период тази година.

При първата извършена сделка за месец май се продадоха всичките предложени 15 мегавата базова мощност на цена 429.82 лв. за мВтч. За продадените 11 600 мВтч българският ТЕЦ реализира приходи малко под 5 млн. лв.

За количествата, търгувани за третото тримесечие на годината, бяха предложени 100 мегавата базова мощност на начална цена 425.39 лв. за мВтч, като всичките 220 800 мВтч бяха закупени на крайна цена 432.01 лв. за мВтч. За тази сделка “Марица-изток 2” регистрира приходи 95.4 млн. лв. Интересното е, че фючърсите предполагат по-ниска цена на тока за този период, но въпреки това купувачите са имали значителен интерес.

Последната сделка за четвъртото тримесечие на 2022 г. беше за 85 мегавата базова мощност, като те бяха изкупени на цена 429.79 лв. за мВтч. Общата сума на сделката е 80.7 млн. лв. Тази сделка затвърждава интереса на купувачите към първите месеци на следващия отоплителен сезон, когато най-вероятно цените на тока ще са отново по-високи.

В сделките на борсата участваха почти едни и същи купувачи – българските играчи “Акспо България”, “Енерджи трейдинг систем”, “Енерго-про”, както и чужди компании. В търга през май отново купувач е ТЕЦ “Варна” на Ахмед Доган, който участва активно в продаването и купуването на българската борса през последните седмици.