В Стара Загора ще се определят финалистите за Азия Опън по математика

В Стара Загора ще се определят финалистите за Азия Опън по математика, съобщи Любомир Любенов, координатор на българското участие.

За девета поредна година българските ученици имат шанса да участват в квалификациите за участие във финала на Asia International Mathematical Olympiad Open.

Квалификацията е за ученици от 1-ви до дванадесети клас и ще се проведе в края на април в Стара Загора.

За най-много 70 минути  учениците от 1. до 4. клас  решават 20 задачи на български език със свободен отговор, а участниците от 5. до 12. клас  решават за 90 минути 25 задачи на английски език.

След квалификацията за Азия оупън,  в Стара Загора ще се проведат и квалификацията за участие във финала на World Mathematics Invitational  –  WMI. Състезанието е за ученици от подготвителен клас до 12. клас и се провежда в два раздела по 40 минути за общо 25 задачи. Работен език за участниците до 4. клас е български, а за останалите участници – английски.

Във финалите и на двете състезания има значима българска следа. Още при дебюта на България във финала на AIMO през 2014 г.  Мирослав Маринов от  МГ – Пловдив стана шампион в  китайския град Чънду. Три години по-късно, в столицата на Малайзия Куала Лумпур,  Теодор Танков от МГ  – Стара Загора повтори успеха на Мирослав Маринов. Купи за подгласници на шампионите са  печелили и Ния Казакова от  6-то ОУ в Стара Загора и Мартина Красимирова от ЧУ „Питагор” в София. 

В столицата на Южна Корея Сеул  през 2018 г. Ясен Пенчев от МГ -Габрово спечели шампионска купа от финала . Сред диамантените медалисти на финалите на WMI е и старозагореца  Йоан Михайлов с безапелационното си представяне в японския град Фукуока през 2019 г.