Бременните могат да се ваксинират срещу COVID-19 след 3 месец

Ваксинация срещу COVID-19 при бременните жени да се извършва след 12-а гестационна седмица на бременността, когато завършва ембриогенезата на плода. Това препоръчва Експертният съвет по медицинска специалност „Акушерство и гинекология”. Експертите са категорични: „Натрупаните до момента научни данни не показват неблагоприятни ефекти на ваксините върху бременните, а напротив, свидетелстват за предпазващ ефект на ваксините, в т.ч. и за известна защита на плода”.

Ваксинацията срещу COVID-19 може потенциално да предпази новороденото от инфекция чрез майчините антитела, образувани от ваксинацията и предадени трансплацентно или чрез кърмата.

Бременните жени са изложени на по-висок риск от тежко протичане на COVID-19 в сравнение с жените в репродуктивна възраст, които не са бременни. Жените, които боледуват от COVID-19 по време на бременност, са с повишен риск от преждевременно раждане (преди 37-ата гестационна седмица) и тромбози. Основни заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет, болести на дихателната система, на черния дроб или бъбреците, онкологични заболявания или рискови фактори като затлъстяване и тютюнопушене също увеличават риска от тежко протичане на COVID-19, като тази вероятност се увеличава с възрастта на бременната жена.

На бременните жени се препоръчват иРНК ваксините (на производителите “Пфайзер – Байонтек” и “Модерна”), заради по-добрите данни за имуногенност, реактогенност и липса на коагулационни проблеми.