Спират тормоза над гражданите от страна на колекторски фирми

Министерският съвет е одобрил текст на подготвяния Закон за колекторските фирми, като текстът е изпратен за разглеждане в Народното събрание Законопроектът има за цел прекратяване на лошите практики в работата на дружествата за събиране на вземания, като се въвеждат строги и ясни правила и ограничения, забраняващи натиска над гражданите. Забранява се на дружествата за събиране на вземания да използват методи като тормоз, принуда, заплахи, обиди или физическо насилие, за да принуждават длъжниците да изплащат задълженията си.

Със Законопроекта се цели да се постигне изсветляване на работата на колекторските фирми и реален баланс между възможностите на кредиторите за търсене на задължения по законен, регулиран начин, така че да гарантират прозрачна и добросъвестна работа и категорична защита на човешките права и достойнство на потребителите.

Към настоящия момент няма защита на правата на потребителите в областта на събиране на вземания по просрочени потребителски договори, а съществуващите общи правила за защита на потребителите са неприложими. Приемането на единни правила за дейността на дружествата за събиране на вземания ще осигури високо ниво на защита на потребителите и ще повиши тяхното доверие в сектора.

Със Законопроекта се предвижда :
Фирмите, изпълняващи колекторска дейност, ще подлежат на регистрация. Те ще трябва да имат капитал от 500 000 лева, както и застраховка “Професионална отговорност”, за да покрият разходите при нанесена щета;

Ръководствата на тези фирми не трябва да са осъждани или срещу тях да се водят наказателни дела;

Преди предприемането на каквото и да е било действие, фирмите са длъжни да уведомят длъжника и да го поканят доброволно да изпълни задължението си. Длъжникът има право да оспорва това търсене;

Фирмите не могат да звънят по телефона и да упражняват какъвто и да и бил натиск от 20.00 ч. вечерта до 7.00 сутринта, както и в почивни и празнични дни. Следващото позвъняване трябва да е не по-рано от два дни от последното.

Без облепване на информация за задълженията на хората по блоковете, къщите им и на обществени места;

Забранява се начисляването на такси и комисионни – колекторите нямат право да искат по-голяма сума от първоначалното задължение. Ще се изисква единствено основното задължение и законовите лихви за забавянето му.

При неизпълнение на задълженията законът за колекторските фирми предвижда санкции: за физически лица – от 5000 до 15 000 лв., за юридически лица – от 10 000 до 50 000 лв.