Болничните сдружения искат отмяна на текстове от НРД

Общинските болници няма да могат да се справят с разходите на лечебните заведения за персонал, регламентирани в Националния рамков договор. Това заяви председателят на организацията-д-р Неделчо Тотев. Към момента болниците дават 85% от приходите си от Здравната каса за заплати.

В Договора има обвързващи клаузи, които задължават болниците в срок до 1 август да повишат заплащането на медицинския и немедицинския персонал.
Според председателят на Сдружението, няма достатъчно пари, за да се покрият изискванията по новия Национален рамков договор. Фонд “Трудови разходи“ в общинските болници представлява между 80 и 90% от всички приходи по клинични пътеки към момента

Асоциация на университетските болници в България, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Сдружение на общинските болници в България, Българска болнична асоциация и Национално сдружение на частните болници ще атакуват в съда текстовете в Договора, които според тях противоречат на действащото българско законодателство и не могат и не следва да фигурират в документа.