Втори мастър клас за ученици разкри тайните на журналистическата професия

Днес в общинската зала „П.Р.Славейков“ се проведе вторият мастър клас  за ученици по проект „Младите в атака“. Той е част от уникална младежка програма, която цели повишаване на класическите и дигиталните медийни умения.

Лектор на младите журналисти беше Станимир Въгленов. Той представи бъдещето на професията „Журналист“ през XXI век, както и фалшивите новини и как „да плуваме“ в морето от информация без да губим вярната посока. Учениците се запознаха с новите медийни платформи и дали ще победят традиционните медии. Сред темите, които бяха засегнати, по време на беседата бяха също и естественият и изкуственият интелект – в симбиоза или битка.

Най-голям интерес предизвика темата за журналистът като инфлуенсър и лидер на мнение. „ Проектът има за цел да разчупи стереотипа и пред погледа на младите хора да видим как вие виждате тези бележити дати- З март, 24 май и 5 октомври. Видяхме, че празничният брой за 3 март беше много различен. Вярвам, че и броят за 24 май ще бъде много интересен, защото Вашият поглед е много различен от това, което ние възрастните виждаме“,приветства участниците в медийния форум зам.-кметът Милена Желева. Тя пожела успех на всички, които ще се включат в това приключение.

Участници в програмата са представители на Клуб “Млад журналист” към ЦПЛР с ръководител Розалина Карамалакова, МОС с председател Христо Гидиков, Гергана Желева, кмет на Млада Загора, младият омбудсман Анна-Мария Богданова и зам.-младият омбудсман Мелиса Халил, Клуб на младите журналисти към Второ основно училище “П. Р. Славейков” с ръководител Неда Русева, ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан”, изкушени от журналистиката и творческото писане, с ръководители Петя Глътникова и Радка Радева.

Инициативата включва и три мастер класа с теоретическа и практическа част. Той ще бъде посветен на 5 октомври- Ден на Стара Загора. Проектът се осъществява в партньорство между „Национална бизнес поща” ЕООД, сайта nbp.bg, Фондация “Постижения”, с подкрепата на Община Стара Загора, Обществен посредник към Община Стара Загора, РИМ-Стара Загора.

Гости в беседата бяха още зам.-кметът Иванка Сотирова, основател на Международна академия за. високи постижения „Сър Исак Нютон“ и Петър Драгиев, управител на книгоиздателско дружество „Новите строители БГ”.