Да бъдеш добър студент по медицина и шампион по ловна стрелба!

Говори Селин Али – световна шампионка по ловна стрелба и първокурсничка в Тракийския университет

Селин Али е студентка в първи курс, специалност „Хуманна медицина” в Тракийския университет и е най-добрата девойка по ловна стрелба в света. Зад гърба си е успяла да натрупа множество медали и престижни места в челната тройка на не едно състезание в България и по света в спорт, който повече свързваме с мъже. Красивата първокурсничка смело стреля с пушка берета, а точният изстрел тренира с баща си от малка. Оказва се, че именно той я запалва по спорта и се ангажира лично с нейното израстване, тренировки и финансиране. Селин разказва с усмивка за родственото наследство от баща си и дядо си към приятелството оръжие – човек: „Бях на 12 години, когато случайно придружих баща ми до стрелбището и той отмени доскорошната забрана да се докосвам до оръжия и ми позволи да стрелям. Така започна всичко! Последваха участия в състезания, където започнах да се класирам на все по-челни позиции и така през 2019 г. в Италия станах световен шампион в категорията до 21-годишна възраст. 2019-та беше много успешна за мен, защото успях да завоювам още медали от други международни състезания. За съжаление, последва затишие заради пандемията през 2020, но пък миналата година моята мечта да участвам в Олимпийски игри в Токио се сбъдна и аз представих достойно България сред другите най-добри 26 ловни стрелци. Сега заминавам на последното за мен Световно за юноши в Германия, а след това ще се състезавам в категория „жени”.

И докато баща и успява да я запали по любовта към ловната стрелба, майка и успява да я запали по биологията и химията, за да бъде днес студентка по медицина. Селин Али е радостна, че успява да съчетае две толкова различни и тежки поприща и споделя, че тук е намерила своето място: „Аз съм родом от гр. Айтос и кандидатствах в няколко града, но Тракийският университет и Стара Загора най-много ми допаднаха и съм щастлива, че съм тук. Много ми харесва, както университета, така и града, чувствам се много добре в тази среда, хората тук ми допадат и съм благодарна на преподавателите за доброто обучение и отношение! Готова съм да дам всичко от себе си, за да продължа съчетанието медицина и ловна стрелба!”

Ректорското ръководство се гордее с всички постижения на студентите на Тракийския университет и ги подкрепя в техните различни интереси и начинания. А на Селин Али желаят искрено успех на предстоящото Световно в Германия.