Хроника на една сбъдната мечта

Готова в втората част на филма:”Хроника на една сбъдната мечта” . Той  е епизод от документалната кинопоредица на Зелени Балкани и Фонд за дивата флора и фауна, отразяваща етапите от реинтродукцията на три, от четирите вида лешояди у нас – белоглав, черен и брадат. Основен герой в повествованието е черния лешояд, познат и под прозвището „картал”.

Лентата е в памет на Мичев-Боев – първия свободно излюпен картал в България, след няколко десетилетна пауза, загинал впоследствие от отравяне в Източна Стара планина. На него е посветено интро-то на филма, като през първите няколко минути зрителя ще „надникне” в ежедневието на черния лешояд и ще се запознае с ключови елементи от гнездовата биология на вида.

Автор на повествованието е Любомир Андреев – Лупи – основен кинооператор, реализирал и пост-продукцията на филма. Асистира му видеооператорът Георги Шишманов. Въздушните снимки са дело на Ивайло Клисуров и Магдалина Градинарова, а гласът на актьора Симеон Владов внася допълнителна емоция в перипетиите – карталски и хорски.

Любопитен факт за филма е свързан с технологията за видеозапис от дистанция на пернатите ни и четириноги герои, заснети необезпокоявани, в естествената им среда. Авторът интегрира последните иновации от OpenSouce платформата “MagicLantern Firmware”, благодарение на които, визията на заснетия материал отговаря на съвременните представи на публиката за качествена кинематография. Времетраенето на филма – е 40 мин.