ЛХМ „Чудомир“ с богата програма за Нощта на музеиите

Литературно-художествен музей „Чудомир“ в Казанлък e подготвил богата културна програма за Европейската нощ на музеите, която ще се проведе  на 14 май.

Акцентът в програма на музея е представянето на стихосбирката „ Филантропията на един варварин“ на старозагорския поет и писател Йордан Пеев. Събитието ще започне в 19:00 часа, а Пеев ще зарадва публиката и с изпълнения на китара.

Вечерта ще продължи с концерт на младите изпълнителки Елена Николаева, Рени Петрова и Габриела Жекова с вокален педагог Мариана Мъгева от 20:00 часа.

Екипът на музея е подготвил и филмов маратон с прожекции на филми за своя патрон – известният казанлъшки писател-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир.

По време на Нощта на музеите посетителите ще имат възможност да се снимат като героите на Чудомир, както и да разгледат постоянната експозиция на музея и изложбите „Духът на миналото в традиционното облекло на Чудомировите нашенци“, „Съкровища от Чудомировия дом“ и „Една година в Париж“.

Отворена за посещение ще бъде и семейната къща на Димитър и Мара Чорбаджийски, където всичко е запазено автентично и гостите могат да усетят атмосферата, в която семейството е живяло и творило.

Жителите и гостите на Казанлък ще имат възможността да опита виното на Чудомир и сладкото на Мара Чорбаджийска от смокинята в двора. Входът на 14 май в ЛХМ „Чудомир“ ще е свободен между 18:00 до 24:00 часа.