Все още няма издадено становище, относно лицензирането на Зоопарка в Стара Загора

Все още няма издадено становище, относно лицензирането на Зоопарка в Стара Загора. Това съобщиха за Телевизия Стара Загора от Министерството на околната среда и водите. Комисията, назначена от министъра във връзка с издаването на лиценз на зоологическата градина, е извършила проверка на място и се очакват нейните констатации.

Документите, с които се кандидатства за лиценз са подадени в министерството на 10 март. В изпълнение на заповед за извършване на обща проверка за лицензиране, назначената от министъра, Комисия извърши проверка в периода 18-20 април. Към момента Комисията извършва обработка на събраната информация и изготвя доклад от проверката, съобщиха от ековедомството. Едва след обработката на цялата информация Комисията ще излезе с предложение до министъра на околната среда и водите зоологическата градина да бъде лицензирана без условия, да бъде лицензирана с определени условия или да бъде отказан лиценз. Срокът за това е 62 дни.

Зоопаркът на Стара Загора е създаден на 26 април 1957 година. Разположен е в живописна местност на територията на парк „Аязмото”. Заема площ от 70 дка.
Началото се поставя през 1956 година, когато от трудовото поделение в града улавят избягал вероятно елен лопатар от гориста местност „Орманя” край град Ямбол. Поделението подарява елена на тогавашното предприятие „Градини и паркове”. Градския народен съвет решава с него да се постави началото на бъдещата зоологическа градина. На мястото на сега съществуващата бадминтон площадка е бил първият дом на зоокъта. През 1957 година е заградена поляна около 4 дка с телена ограда. Не след дълго ловците Димитър Лалев от с. Шейново и Иван Кратунков от град Казанлък залавят две мечета от Шипченския балкан и ги даряват на зоокъта в Стара Загора. Кръщават ги Иванка и Димитринка. Тогавашния директор на зоопарка в София дарява на втория до тогава в страната зоокът лама и лъв. В началото на март през 1960 година вече има повече от 40 животни.

В началото на 70-те години започва изграждането на сегашния зоопарк. Първата изградена клетка е на мечките. След нея са на сърните, елените, хищните птици, маймуните, видрите.
Зоопаркът е публична общинска собственост и е на общинска издръжка. В него се отглеждат около 400 екземпляра от приблизително 80 вида бозайници, птици и земноводни. Могат да се видят животни от почти всички континенти.