В НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ поставиха паметна плоча на доц. Васил Стоянов

В деня, в който отбелязваме празника на светите равноапостоли Кирил и Методий, на входа на НУПУД „Акад. Дечко Узунов“ бе поставена паметна плоча на доц. Васил Стоянов, който Националната Художествена академия посмъртно удостоява през 2014 с почетно звание „Доктор хонорис кауза“. Той е създателят на програмата за обучение по специалността “Дизайн”, по която за пръв път се обучават две паралелки през учебната 1974/75-та година. 

На събитието присъстваха ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“, роднини на доц. Васил Стоянов, както и негови възпитаници, които поднесоха цветя и отдадоха почит към основоположника на дизайнерското образование в България.

Паралелно с откриването на постамента на доц. Васил Стоянов, в галерийното пространство на учебното заведение бе представена и изложба „75 години специалност „Стенопис“, целяща да покаже развитието на специалността, както и на нейния принос за обогатяването на художествения живот в страната.

От НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ споделиха, поставената паметна плоча показва признателността на младите творци към именития художник и е знак към бъдещите поколения, които с гордост ще прекрачват прага на учебното заведение.