Таралежите се събуждат от зимен сън

Таралежите се събуждат от зимен сън. Много отдавна те са неизменна част от градския пейзаж, но понеже са нощно активни животни, доста хора дори не подозират за съществуването им в града.

Хората, които обичат таралежи, често си позволяват да ги преместват на вилата или в гората, поради своето убеждение, че градът не е подходящо за таралежи място. В порив да им помогнат, човеците доста често оставят малки ежета без майките им, защото таралежът, който преместват, дори не знаят дали е мъжки или женски.

Лесния достъп до гнездата на таралежите пък, обрича много бебета ежета на нагушкване и пленяване, което и в двата случая най-често води до бързата им смърт. Ако майката таралеж завари гнездото променено и пипано или малките опипани с миризма от друго същество, най-често тя изяжда малките си или просто ги изоставя. Гнездата са в тревни площи, много често дворове на детски градини. Ако забележите такова гнездо, добре би било да оградите мястото и да сложите предупредителни знаци там да не се пипа и да не се коси тревата. Само така можете да им помогнете реално.

Косенето с тримери се нарежда сред основните причини за тежки травми на таралежите в града. Таралежите спят дълбоко и доста често не се отместват при приближаването на шума от тримерите към тях. В резултат на това те буквално биват посечени и получават смъртоносни дълбоки рани.

Пръскането на тревните площи с препарати против кърлежи също е сред основните опасности. Таралежите биват напръскани докато спят в тревата и отровата прониква през кожата, а ако не поемат отровата по този начин, я поемат вътрешно, като ядат напръсканите бръмбари.
Таралежите през зимата спят, не се хранят. И сега са много гладни. Ако видите таралеж в двора си, или в гората, сложете му малко храна- сурово месо, но не солено, може и кайма, също и гранули за котки, и задължително вода. Не им слагайте мляко, от него получават проблеми със стомаха и могат да умрат.

Не слагайте капани! Не вредят с нищо, а помагат във вашата градина, защото се хранят с охлюви и насекоми. Правят го нощем, тогава излизат, през деня спят. Ако излязат през деня, значи са много гладни.