Розоберът закъснява

Очаква се розоберът да стартира около 15-18 май. Цъфтежът на розите тази пролет закъснява заради ниските температури. Производителите очакват по-висока изкупна цена на розовия цвят . Тя категорично ще  надхвърли миналогодишната от 1.60 лв./кг.

Според розопроизводителите изкупната цена ще нараства в хода на кампанията по прибиране на розовия цвят и може да стигне 3-3.50 лева за килограм. Няколко са причините, които водят до тази промяна.

Първата от тях  е значителното намаляване на площите с розови насаждения в страната. Стотици земеделски производители разораха розовите насаждения и ги замениха с други трайни култури или ги оставиха пустеещи. Общо в страната масивите с маслодайна роза вече са с хиляди декари по-малко.

Друга причина за намаляване на реколтата от маслодайна роза е, че още  миналата година част от стопаните орязаха розовите насаждения, за да декларират, че няма да добиват розов цвят от тях, за да получат компенсация от 100 лева на декар.

Заплащането на берачите през тази кампания също ще бъде по-високо от миналогодишното. То ще бъде 1 лев за килограм розов цвят и е с 20 стотинки повече от 2020 и 2021 г.

За розобера тази година браншовите организации и Министерството на земеделието още в началото на годината се договориха за подпомагането на земеделските стопани. По мярката за ковид-19 розопроизводителите  ще получат по 125 лева на декар. Срокът за подаване на документите е 20 май, изплащането на помощта ще започне от 20 юни.

И тази година ще бъде изплатена стойността на препаратите за зимните пръскания на розите.

Всяка година се изплаща и акцизът на горивата, които розопроизводителите използват.