До 1300 лв. може да стигне цената на шофьорския курс

До 1300 лв. може да стигне цената на шофьорския курс до края на годината заради галопиращите цени на горивата. Автошколите за последно актуализираха цените си през миналата есен, когато цените на промишления ток достигнаха главоломни нива.

Тогава цената на шофьорския курс достигна до средни нива около 900-950 лв. за престижните школи с модерни автомобили, собствени центрове за теоретично обучение и покриване на законовия норматив от часове по кормуване. В момента теоретичната подготовка е 40 часа, а практическата – 31 часа кормуване.

Представители на бранша за подготовка на начинаещи водачи потвърдиха, че при цена на бензин и дизел над 3 лв. цените не могат да се задържат каквито са. Според тях разходите за гориво на една школа, работеща на светло и плащаща данъци и осигуровки, са около 30% от общите, а настоящите цени на курса са калкулирани при цена на бензина около 2,40 лв.

Цената на шофьорския курс за любители в Стара Загора е от 750 до 850 лева. Почти всички фирми предлагат възможност сумата да се плати разсрочено на 2,3 или повече вноски. В цената са включени теоретична и практическа подготовка, двата вътрешни изпита и провеждането на изпитите по теория и практика пред ДАИ. При второ и при всяко следващо явяване обаче се заплаща допълнително – за вътрешните изпити по около 40 лева, а за тези пред ДАИ – по около 70 лева. Курсът към БЧК се заплаща допълнително и струва 60 лева.