Бум на ухапванията от кърлежи

Бум на ухапванията от кърлежи регистрират от Националния център по заразни и паразитни болести. Месеците май и юни са най-активният период за тях. Най-големият риск при ухапване е лаймската болест, на която инкубационният период е около един месец.

Епидемиолозите очакват повишаване на заболеваемостта от лаймска болест в следващите седмици. Трябва да се следи мястото на ухапването. При лаймска болест в рамките на 10-14 дни около ухапването се появява червено петно, което бързо расте. Лимфните възли също се увеличават. Лаймската болест е бактериално инфекциозно заболяване, което се причинява от ухапване от кърлеж, който е преносител на тази зараза. Не всички кърлежи са заразени с този бактерий. Ето защо след като после е изваден кърлежа, той трябва да бъде поставен в шишенце и да бъде занесен в Националния център по Заразни и Паразитни болести за изследване или лаборатория, за да се изследва за наличие на този бактерий.

Човек се заразява с Лаймска болест, ако е ухапан от кърлеж, приносител на тази болест.
Лаймската болест спада към трансмисивните заболявания, чиито причинители се предават от кръвосмучещи насекоми и кърлежи. Тя има сезонен характер – случаите зачестяват през лятото и есента, което съвпада с периода на активност на кърлежите.

Интервалът от първия контакт на човека с причинителя до изявата на първите симптоми (оплаквания) на заболяването се нарича инкубационен период. Инкубационният период на Лаймската болест е от 3 до 30-ина дни.

Диагнозата се поставя след преминаване на редица изследвания. Лаймската болест протича в няколко фази и може да причини увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система на човека. Ранната фаза се развива винаги на мястото на ухапването от кърлежа и предизвиква образуването на характерен, разширяващ се червен кръг в кожата.

Болният от Лаймска болест не е заразноопасен за околните. Лаймска болест не може да се развие без ухапване от заразен кърлеж.

Ако забележите кърлеж в кожата си, най-добре се обърнете към лекар, който да го премахне.