Изложба показва спортната слава на Стара Загора

Изложба Спортната слава на Стара Загора беше открита тържествено на 17 май 2022 г. в сградата на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Тя ще остане експонирана до 31 август.

Идеята и инициативата за събитието е на Граждански клуб ЛИПА и Регионален исторически музей Стара Загора и то се осъществи с подкрепата на Община Стара Загора, спортисти ветерани и други партньори, след които е и Търговско-промишлена палата – Стара Загора.

В изложбата са включени над 60 уникални купи и пластики и над 170 медала. Посветена е на Световния ден на спорта, 17 май. За първи път заедно се показват ценни спортни отличия на изявени старозагорски спортисти и отбори от всички видове спорт от национални, европейски, световни и олимпийски състезания.
Целта на изложбата е обществеността на Стара Загора да изкаже заслужена почит на всички старозагорски спортисти, постигнали високи спортни постижения! Те трябва да бъдат пример и вдъхновение за младите спортисти – призовават организаторите.

По време на събитието, в което се включиха десетки ветерани и млади спортисти, трениращи в различни спортни клубове, з.м.с. Александър Томов, член на УС на Българската федерация по борба връчи специални плакети от името на Федерацията за принос в развитието на спорта в Стара Загора. Наградите заслужиха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който има изключителен принос за развитието на спорта (тя беше връчена на заместник-кмета Красимира Чахова, която също има много спортни успехи); ректорът на Тракийски университет, доц. Добри Ярков, който постави през последните две години на по-високо ниво студентския спорт (получи я проф. Димо Гергинов, председател на спортния клуб към Тракийски университет) и з.м.с. доц. Георги Белчев, преподавател в Тракийски университет и ветеран от Футболен клуб Берое.

Председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, който е също и член на Граждански клуб ЛИПА, връчи Почетна грамота на з.м.с. Александър Томов за цялостния му принос към спорта в Стара Загора и за активната му подкрепа на младежкия спорт.

Специален поздрав към присъстващите направи старозагорската актриса Дияна Найденова, която също пожела успех на изложбата и на спортистите!

Инициаторът на изложбата – Граждански клуб ЛИПА – за 11-та поредна година организира в Стара Загора Детски спортни игри Старозагорски олимпийски надежди. Участници от тези игри вече се изявяват в големи състезания, печелят отличия и разнасят спортната слава на Стара Загора. Търговско-промишлена палата – Стара Загора също подкрепя инициативата и през годините е активен двигател за провеждането на Детски спортни игри Старозагорски олимпийски надежди.