По-скъп хляб от днес в Стара Загора

От днес хлабът в Стара Загора е с нова по-висока цена. А до месец септември цената на насъщния ще мине 2 лева. В това са убедени производители на хляб в региона.

От днес цената на най-масовия хляб на най-големия производител в Стара Загора е увеличена с 20 ст. В магазинната мрежа най-евтиният хляб е 1,70. Ако няма компенсации за електричеството, продължи увеличението на горивата и цената на хлебната пшеница се увеличи драстично, производствената цена на хляба през септември ще е минимум 2 лева, а най-евтиният хляб в търговската мрежа ще е за 2,20 прогнозират производители.

:25% увеличение на цената на хляба до края на годината прогнозират от Министерството на земеделието. Това обяви ресорният министър Иван Иванов, който откри форум за земеделска техника край Стара Загора. Войната в Украйна, високите нива на енергоносителите и желанието на зърнопроизводителите за печалба са основните фактори според земеделският министър Иван Иванов, които ще влияят на стойността на хляба. Според него обаче до новата реколта няма основание за драстичен скок в стойността на насъщния. Земеделското министерство ще продължи да компенсира стопаните, за да ограничи евентуалното бъдещо увеличение за потребителите. Сред мерките са и промяна в ДДС за основните храни.