Предложения за деполитизация в директорските конкурси

Синдикат „Образоване” към „Подкрепа” прави своите предложения във връзка с изготвянето от Министерството на образоването и науката нова Наредба за провеждане на конкурси за директор на образователните институции. Притеснителен за организацията е фактът, че в комисията за избор на директори е включен представител на Обществения съвет към съответната институция.

В директорските конкурси представителите на обществените съвети трябва да са добре подготвени и запознати с обширната нормативна уредба в системата на образованието, за да могат да оценяват компетентно знанията и възможностите на кандидатите за директори.

И след като буквално всеки може да стане член на Обществения съвет, в него лесно могат да влязат и откровено некомпетентни и необразовани лица или най-малкото такива, които нямат никаква представа от управление на образованието и образователни политики.

В малките населени места и особено там, където живеят повече хора от малцинствените групи, няма как да се подберат достатъчно компетентни хора, защото повечето родители са или без образование, или не владеят добре българския език. И тук идва въпросът – няма ли това да доведе до сервилно отношение на кандидатите за директори към обществените съвети?

Синдикат „Образование” предлага в комисиите по избор на директори да не бъдат включвани представители на Обществените съвети. Последните, освен че нямат достатъчно способности за мониторинг в образователните институции, категорично са неспособни да оценяват и избират директори, което е един много важен процес за доброто функциониране на училища и детски градини.

От няколко години Синдикат „Образование” предлага в комисиите за избор на директори на образователни институции да бъдат включени представители на синдикалните организации от съответната образователна институция. Мотивите за това предложение са няколко:

– В училищата и детските градини работят педагогически специалисти, които до голяма степен са запознати с нормативната уредба в образователната система, т.е. имат достатъчна експертиза да оценяват знанията на кандидатите

– Всеки педагогически специалист желае да работи в учебно заведение с добра материално-техническа база, с добри учебни помагала, да участва в различни проекти, да работи добре с родителите, да надгражда развитието на децата – т.е. има достатъчно компетентност да оцени визията за развитието на учебното звено на кандидатите.

– Във всяко училище и детска градина е много важен микроклиматът, при който работят всички. Много определящо е мнението на колектива за личността на кандидата за директор, особено ако преди това е бил временен директор или представител от колектива. Изборът на креативен, отворен към учителите и проблемите им директор би бил правилният за доброто развитие на институцията.