Бум в продажбата на електромобили

Драстичен ръст в продажбите на електромобили у нас от началото на година. В същото време пазарът на коли на бензин и дизел в Европейския съюз се свива през последните месеци, отчитат производителите.

Според бранша сред причините за промените на пазара е и рязкото поскъпване на горивата през последните месеци.

Продажбата на електромобили у нас за първите четири месеца на годината е скочило три пъти. От 57 продадени коли през миналата година, на 156 за тази година.

Потребители споделят, че първоначалната инвестиция в електромобил е много по-голяма, но плюсовете бързо се усещат. От това къде ще заредиш зависи колко време ще се отдели и какъв ще е разходът.

Най-евтино е да се зарежда директно от гаража. Колкото по-бързо се зарежда, толкова по-висока е цената на електричеството. Зареждане в гаража отнема над шест часа.

По-бързо е зареждането е на външните станции, разположени по пътищата. На такава станция може да се зареди за четиридесет минути.

Потребителите се опитват да намалят влиянието от покачващите се цени на горивата. Въпреки това броят на електромобилите у нас е само 3500, като е сравнително нисък за Европа.