БХРА: Вдигане на ДДС за вино и бира ще фалира ресторантите

От национално представената Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация са категорично против анонсираното увеличение на ДДС за виното и бирата, продавани в заведения, ресторанти и кафенета от 9% на 20%. Този бизнес е специфичен и различен от всички останали бизнеси, защото в него се акумулира изключително много ръчен труд за производство и реализиране на единица продукция. Но тъй като няма ДДС върху труда, фирмите не могат да ползват данъчен кредит за това. Тоест преди начисляване на труда настина заведенията реализират голяма брутна печалба заради надценките, с които е свързана дейността им.

От организацията категорично възразяват срещу спекулациите, че намаляване на ДДС за продаваната в ресторантите бира и вино е направено с цел да намали цените на стоките и услугите, произведени от сектор Туризъм. То е направено да не се вдигат допълнително цените и спестените от данъка средства да останат за подпомагане на бизнеса, който през последните години бе засегнат много от пандемията, от поредицата от кризи, от ресурсен дефицит и хиляди други неща.Още повече, че в сферата на услугите се работи за удоволствие на хората. И когато те са икономически притиснати – от пандемия, от повишаващи се цени, от инфлация, първото нещо, от което се отказват са удоволствията, тоест услугите на заведенията. Увеличението на ДДС ще направи продукта им непродаваем и последиците за бизнеса непредвидими.

БХРА се обявява категорично срещу възстановяване на високите ставки на ДДС за виното и бирата и са готови да защититят интересите си със всички предвидени от закона средства.