Казанлъчанин е първият българин, скочил с парашут край Еверест

Казанлъчанинът Красимир Илев е първият българин, скочил с парашут край Еверест. В края на април 2022 г. той извършил каскадата край легендарния връх, а самият парашутист, определя своя скок като голям късмет и чест.

Красимир Илев, или Бате Краси – както е по-известен на мнозина, преминали през неговата школа през 90-те години на летището в село Овощник, е парашутист, инструктор и ригер (извършва поддръжка и ремонт на парашути) познат в бранша по целия свят. Той е родом от Стара Загора, но парашутизмът го довежда в село Овощник още през 80-те години, където е домът му и до днес.

Илев е на 59 години и лети в небето от 16-годишен,има зад гърба си има 17 660 скока и безброй ученици, влюбени в летенето,  а последното и може би едно от най-екстремните преживявания в живота му, както и уникално постижение за България е скокът край Еверест.

Самият Красимир Илев сподели, че досега не е скачал от такава височина – 23 000 фута, приблизително над 7 000 метра, а по време на скока е бил оборудван с кислородни апарати, заради липсата на кислород на тази височина. Площадката, от където излетял с хеликоптера, и където се приземил, бил на 3750 метра надморска височина. Също така парашутистът е горд, че скоковете били изпълнени с български парашут, произведен в град Монтана.

Източник: Габриела Гроздева