При избори днес: нови лица в парламента, 8 партии влизат

Ако парламентарните избори бяха днес, подкрепата на ГЕРБ и „Продължаваме промяната” сред всички имащи право на глас запазва паритет, макар че сред твърдо настроените към гласуване електорати картината е различна и ножицата се отваря в полза на ГЕРБ, при ръст на „Възраждане”, както и при добър старт на новата партия на Стефан Янев. Няма структурни размествания в доверието към основните институционални и партийни лидери в страната, макар че има признаци на общ спад. Спадът в правителственото доверие донякъде среща спирачка в известно нежелание за оставка и особено за предсрочни избори.

Наблюденията са от месечното издание на Политическия и икономически индекс – независимото ежемесечно изследване с 31-годишна традиция, което следи десетки индикатори.

Сред общите нагласи на всички имащи право на глас символична е разликата между ГЕРБ (13,9%) и „Продължаваме промяната” (13,4%). ДПС (7,4%) и „Възраждане” (5,4%) са следващите в класацията, а БСП е с 4,9%, „на кантар” с „Има такъв народ” (4,8%). „На кантар” сред всички имащи право на глас са и новата партия на Стефан Янев (3,8%) и „Демократична България” (3,7%). Партията на Янев обаче все още е частично непозната – особено към времето на терена на изследването в първата част на май. ДБ пък е формация, която традиционно се мобилизира в самата изборна ситуация. Резултатите на тези две формации личат по-добре на база твърдо решили да гласуват. След тях идват ВМРО, „Изправи се, България” и други, както и „Не подкрепям никого”. 35% казват, че не биха гласували.