Общински проекти за 4,3 млрд. лв. са застрашени без индексация

Основният проблем пред изпълнението на публични проекти – държавни и общински, е невъзможността за сключване на договори по подадени оферти от 2018 г. до началото на 2020 г. или рискът от неизпълнение на вече сключени договори. Направен е обстоен анализ каква инфлация са претърпели шест подотрасъла в строителството. Резултатите са отразени в проект на методика за индексиране на разходите по договори за обществени поръчки. Той е публикуван на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Заради ръста на инфлацията е застрашено изпълнението на проекти за общо 1 млрд. лв. по Оперативна програма „Околна среда 2024-2020″. От тях ВиК проектите са за 800 млн. лв. Под риск са и проекти за 1 млрд. И 300 милиона лв., финансирани от Оперативна програма „Региони в растеж”. Отделно от това общините изпълняват проекти за над 4 млрд. лв. Това е общата сума на изпълняваните проекти, а не тази, която трябва да се индексира. Ако тези проекти не се индексират и не се изпълнят, европейските средства няма да могат да се усвоят и страната ни ще трябва да ги върне.

В рамките на програмите има спестявания, които обаче ще могат да се използват само за частта на предоставената безвъзмездна финансова помощ по проектите. Голяма част от тях включват и самоучастие, което често се осигурява чрез заеми. По отношение на общините – участието им по различните проекти е различно. Затова решение ще се търси проект по проект.

С постановлението на Министерския съвет не само ще се измени методиката към Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки, но и ще се дадат финансовите източници.

На заседанието депутатите от Комисията по регионална политика приеха промените в Закона за обществените поръчки, с които се разрешава договорите да бъдат индексирани.