Връчиха наградите „Стара Загора” и „Млада Загора”

В навечерието на един от най-светлите и обични български празници – 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на тържествена церемония бяха връчени наградите „Стара Загора” и „Млада Загора”. За присъждане на индивидуална награда „Млада Загора” в направление „Наука и образование” постъпиха 27 предложения.

Отличието получиха: Сюзан Милева – ученичка от XII клас на Гимназия „Ромен Ролан”, лауреат на Националната олимпиада по френски език за 2022 г. и дванадесетокласникът Даниел Пеев, възпитаник на Природо- математическа гимназия „Гео Милев”, за завоювани призови места на национални състезания в областта на информатиката, математиката, английския език и лингвистиката, стипендиант на Колумбийски университет.

В това направление няма постъпили предложения за колективна награда.

По време на церемонията, Грамота получиха учениците от ППМГ „Гео Милев” – Стара Загора Мартин Чешмеджиев, Христо Арабаджиев, Василена Николаева, Кристин Чакърова, Габриела Георгиева и Мирослав Минчев за участие в национални олимпиади и състезания през настоящата учебна година.

В направлението „Култура и изкуство” бяха не бе присъдена индивидуална награда.

За колективното отличие „Млада Загора” имаше само една номинация, която бе направена от Инициативен комитет, сформиран при НЧ „Родина – 1860″, за изключителен принос при популяризиране на народното пеене сред децата и юношите на местно и национално ниво от Детско-юношески народен хор „Жарава”. 25 години „Жарава” присъства, развива се и допринася за културния живот. В състава участват деца и младежи на възраст от 6 до 18 години. Детско-юношеският хор има спечелени 41 награди и отличия от международни и национални конкурси. Наградата прие ръководителят на състава Даниела Дюлгерова.

Три бяха номинациите за получаване на наградата „Стара Загора”,но и тя не бе присъдена

За колективен приз в същото направление бяха получени три номинации: Педагогически състав на ДГ №25 „Ален мак”, ТГ „Княз Симеон Търновски” и ПГКНМА „Проф. Минко Балкански”. Два колектива получиха високото отличие ю – Търговската гимназия по повод 100-годишната отвоювана традиция да подготвя водещи кадри в икономическата сфера и високи постижения в учебно-образователния процес, както и ДГ „Ален мак” за постигнатите високи резултати в обучението и възпитанието на децата и заслужените призови отличия в художествено-творческата дейност.

Индивидуално отличие „Стара Загора” в направление „Култура и изкуство” получиха за изключителния си принос към духовността и книжовността двама от най-емблематичните поети на града – Йордан Пеев и Мария Донева, както и актьорът и режисьор с 50-годишен сценичен творчески път Ивалин Димитров.

Колективната награда заслужено бе присъдена на творческия състав на танцовата мистерия „Сънят на Пилат”, една изключително въздействаща продукция на Държавна опера Стара Загора.