Розопроизводителите изправени пред проблеми

Розоберът в региона започна, но има съмнения, че заради ниската изкупна цена, липсата на валежи кампанията тази година може да бъде прекратена предсрочно. Основен проблем в бранша и тази година е недостигът на работна ръка.

Прибирането на розов цвят започна с около 10 дни закъснение заради метеорологичните условия. Представителите на сектора посочиха, че съществува риск да не приберат продукцията си, заради липсата на работна ръка.

“Най – големият проблем е липса на работна ръка и висока цена на бране. В различните региони е различно, от 1 лев до 1,40,1,50 с разходите. Розите почват да капят, не се обират, не се прибират и не отиват в дестилериите от там намаля и розовото масло”, споделя Петър Симеонов.

Иван Бонев отглежда 30 декара рози в Николаево. Казва, че работната ръка тази година е по-скъпа и не достига, тъй като работниците предпочитат по-доходни сектори.

“Много трудно. Значи до миналата година беше горе долу добре, но тая година вече тези работници, които ни помагаха са в чужбина, в Холандия, в Англия и сега просто е много трудно. Още повече с тия договори, които са еднодневните ни затрудняват много, защото сутрин в тъмното, кой носи лична карта, кой не носи и някакъв хаос е. Да берем ли, договори ли да пишем, просто нещата са много сложни с тези еднодневни договори”, разказва Иван Бонев.

За разлика от миналата година, през тази розопроизводителите са се договорили с розопреработвателите.

“В момента всички дестилерии имаме договор, може да се каже всиките розопроисводители, които са регистрирани по Наредба 3, имаме договори за 2,50 за изкупуване на розовия цвят”, добавя Петър Симеонов.

Розопроизводителите искат да са със статут на стратегически за страната ни сектор и браншовите организации ще настояват за това.

А същевременно стана ясно, че цената на розовото масло започва да расте и се очаква да надмине 6000 евро за килограм.