Забраняват отглеждането на норки

Министърът на околната среда и водите ще потвърди заповедта за забрана вноса и развъждането на норки в България. Общественото обсъждане на проектозаповедта на Борислав Сандов приключи на 10 май. Постъпили са над 1500 становища – повечето в подкрепа на заповедта.

Все повече държави в Европа въведоха забрани за добива на ценни кожи: Австрия, Словения, Обединеното кралство, Чехия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Нидерландия, Северна Македония и множество региони на Белгия. В България има една ферма за американски норки, до село Маджерито – Стара Загора, започнала е да работи през 2016 г. Капацитетът ѝ е 128 000 животни. При извършена проверка в информационната система на Агенция ,,Митници” е установено, че за последните три години, старозагорската фирма е изнесла в европейския съюз 62 551 кг. ценни кожи или 309 362 броя. Сделките са на обща стойност 5 140 905 лева .

А междувременно стана ясно, че сдружение КАЖИ настояват за промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, в който да забрани отглеждането в България на животни заради тяхната кожа – тази промяна ще се отнася не само до американските норки, но и до всички видове животни, които се отглеждат заради кожите им – чинчили, лисици и други.