Отличават Цветан Цочев със званието „Почетен гражданин на град Казанлък“

Цветан Цочев ще бъде отличен със званието „Почетен гражданин на град Казанлък“ за изключителен принос в развитието на културата в Казанлък, за огромния труд за съхраняване на българското танцово изкуство и за популяризиране на българския фолклор по света.

Решението бе взето от Общинските съветници на  редовно заседание

В мотивите за Цветан Цочев се посочва, че той е главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Искра“. Човек, отдаден на българските народни песни и танци и на българските деца, които учи с много любов не само на сложните танцови стъпки,  но и на безкрайна обич към българската народна песен и танцово изкуство. Повече от 40 години в своя съзнателен живот и професионален път Цветан Цочев посвещава на фолклора и всеотдайно работи за неговото съхранение и развитие в Казанлък.

Благодарение на неговия труд и умението му да работи с подрастващите, над 5000 деца – музиканти, танцьори и певци, се докосват до магията на българския фолклор. Част от тях продължават пътя си в професионални танцови състави, като ръководители, хореографи, танцьори, певци и музиканти. Цочев е носител на едно от най-високите държавни отличия – орден „Кирил и Методий“ – ІІ степен, и на специалната награда на CIOFF – България. С множеството си изяви на международни сцени Цветан Цочев и ръководеният от него ансамбъл „Искра” популяризират Казанлък и Долината на розите и тракийските царе, като превръщат българските ритми в най-красивия посланик на нашата страна по света. Той е хореограф и на традиционния ритуал „Розобер” по време на Празника на розата.

Отличието ще бъде връчено официално по време на Тържествената сесия на Общински съвет – Казанлък в Исторически музей „Искра“ в деня на Празника на Казанлък – трети юни т.г.