Следващите седем години в Стара Загора ще се вложи 1.65 млрд. лв.

Следващите седем години на Стара Загора ще вложи 1 млрд. 65 млн лв. за соларни паркове, завод за електробуси и нов панаир. В плана за развитие, който обединява всички идеи за финансиране, Стара Загора иска да направи финансова инжекция на общинската икономика с проекти, 90% финансирани от Европейския съюз.

В своя План за развитие  общината залага  на икономическия напредък и разширението на индустриалния капацитет (около 45% от целия планов план), както и на превръщането на града в съвременен зелен град.

В срока до 2027 година се възнамерява да се построи нова индустриална зона ” Стара Загора-юг ” с работеща към нея писта на терените на остарялото летище Стара Загора. Причината за това решение, по думите на кмета, е, че “Загоре” е съвсем запълнена и в общината има потребност от индустриални терени.

В същото време се планува построената индустриална зона ” Загоре ” да бъде облагородена, като цената на плана е малко под 25 млн. лв.

Два соларни парка за над 100 млн.лв. са планувани в проекта. Други 9 млн.лв. ще се влагат в създаване на интермодален терминал, контейнерен терминал и обменна станция за ТИР камиони.

Планира се и инвестиция от 12,5 млн.лв. за създаване на ЕКСПО-център за търговски и индустриални изложби..

Стара Загора явно е присъединила при правенето на плана си всички заинтригувани лица: заложени са 14 млн.лв. за развиване на основания предходната година по самодейност на Европейски Съюз Европейски числен иновационен хъб Загоре – сдружението, в което са обединяване Тракийския университет, общината,ТЕЦ ” Марица Изток 2 “, както и редица други институции и компании.

Най-мащабните планове в Плана за развитие на Стара Загора са свързани с осъществяване зелената политика на Общината. Стара Загора планува близо 130 млн.лв. да бъдат вложени в рационализация и благоустрояване на административни и частни здания за внедряване на ограничения за енергийна успеваемост и ВЕИ с нужния потенциал за предпазване на енергия.

За да се изградят фотоволтаични съоръжения върху покривите на общинските учебни заведения, детските градини и Тракийски университет ще бъдат разходени още 37 млн.лв., както и да се сътвори енергийно самостоятелен ” Академичен състезателен комплекс ” .Това е част от по-мащабна концепция за превръщането на Тракийския университет в Зелен университет и прилежащата към него инфраструктура (общежития и др).

Заложено е, че сходен вид активност ще се разгърне и върху жилищни здания – частна благосъстоятелност (90 млн.лв.), както и върху и индустриални предприятия (150 млн.лв.).
Общината планува да направи също и 10-милионна инвестиция и в биогазови съоръжения с потребление на биомаса и боклуци от отглеждането на животни за електрическа енергия и водород. За ръководство на битови и индустриални боклуци общината възнамерява да разноски към 50 млн.лв.

Нова порция електробуси ще бъде доставена в община Стара Загора, като местната  власт планува за задачата да бъдат разходени 17 млн.лв. Наред с това рационализация ще претърпи и общинското сдружение ” Тролейбусни и автобусни транспорти ” като за близо 30 млн.лв. се възнамерява създаване на фотоволтаични централи и акумулаторни групи за потребностите на сдружението.

За развиването на превоза се планува и още една инвестиция – построяването на цех за електробуси за към 70 млн. лв.
За поправки на паркове, улици, площади и ВиК, Стара Загора възнамерява да отдели 130 млн.лв.

За облагородяването на връзката на общината с автомагистрала “Тракия”, се планува разширение на съществуващата входно-изходна артерия и построяването, както и построяването на втора връзка при с. Калояновец.

Стара Загора планува да влага най-вече пари за развиване и разпространение на два обекта, които да облагороди, а точно публичната баня в Старозагорски минерални бани и двата археологически паметника на културата ” Праисторическа селищна могила ” и ” Римски терми ” (общо към 40 млн.лв.).