Над 7 200 растения красят новият цветен часовник в Казанлък

В зелените площи, в които е разположен часовниковият механизъм са обособени 3 зони: циферблата на часовника, фигурална композиция от преплитащи се стилизирани рози около циферблата и в зоната близо до минаващите пешеходци и заден фон от живи рози. Там са обособени 3 кръга от комбинация между храстовидни и мини рози, които подсилват цветния ефект на зелената площ, в която е разположен часовника.

Циферблатът е с диаметър 5 метра, а стрелките: голяма – 210см и малка – 150см.

В циферблата на часовника са комбинирани сезонни и многогодишни растения: бегония, лобелия, мини карамфил, целозия, сукулентни , калдаръмче и други.

Цифрите на часовника са изписани с Евонимус микрофила. Малко, бавно растящо вечно зелено храстче, което лесно се оформя и би се поддържало с минимални усилия. Ефектът на цифрите е подсилен чрез заобикалянето им с бели овални камъчета.

Част от цифрите на часовника са маркирани с тъмно синя лобелия, която се повтаря във вътрешната част на часовника. С нейна помощ е оформена фигурална вътрешна композиция.

Комбинацията между червена бегония, синя и бяла лобелия и целозията внасят изключителен колорит.

Фигуралната композиция за стилизираните рози обхваща около 220 кв.м.

Около циферблата и в зоната, близо до минаващите пешеходци е впечатляваща фигурална композиция от преплитащи се стилизирани рози. В нея ясно са маркирани клонките и листата на розата, като пъпките са в няколко размера. За зацветяването на розите и пъпките е ползвана сезонна бегония в три нюанса, кото се преливат от бяло – розово – червено, следвайки най-малката пъпка до разцъфналата роза.

Хебето е в две разновидности, с които се постига естествения зеления нюанс от клонките на розата в листата. Чрез евонимус микрофила пък са пресъздадени жилките в листата. Във времето тази комбинация от вечнозелени храсти ще оформи плътни зелени обеми, които ще се подрязват в 3Д ефект и стилизираната роза ще бъде и обемна.

На заден фон са обособени 3 кръга с общ размер 26 кв.м., комбинация между храстовидни и мини рози, които подсилват цветния ефект на зелената площ в която е разположен часовника.

Цветният килим край живия часовник е образуван от хиляди цветни растения. Повече от 5 300 сезонни растения: над 4 000 бегонии, около 1 000 – Лобелия, 50 бр. Целозия и 300 бр. Доротеантус. Многогодишните цъфтящи растения са общо около 400 бр.: Мини карамфил – 50бр., ниски сукунетни и калдаръмче – 300 бр. Многогодишните храсти са общо над 1300бр.: Хебе –   800 бр., Евонимус микрофила – 200 бр., рози – 200 бр., мини рози – 120 бр., Храстовидни рози – 80 бр.

Благодарност за големите усилия и грижи заслужават ръководителя на отдел „Озеленяване“ към Общинското предприятие Любомира Мишева и Лора Гидимаркова – проектант и технически ръководител на цветния проект. Цветният часовник е поредният дарен проект, който тя прави за жителите на родния си град.

Казанлък е сред малкото градове у нас, които могат да се похвалят с жив цветен часовник. Площите около него ще бъдат постоянно обогатявани с цветове – да пазим и ще става още по-хубаво!