Създават Алумни клуб на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, гр. Стара Загора

“За да озариш света на другите, трябва да носиш слънце в себе си.”

Ромен Ролан

На 11 юни 2022 година, от 17:00 часа, в двора на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, гр. Стара Загора, предстои официалното създаване на Алумни клуб, който ще събере бивши и настоящи ученици и учители на Езиковата гимназия в града на липите. Идеята за учредяването е на Данаил Маринов, бивш възпитаник на гимназията от випуск 2006. “Наша основна цел е да съхраним приемствеността между поколенията възпитаници на гимназията, както и да подпомогнем настоящите ученици в тяхнoто личностно, обществено и професионално развитие.“, споделя той. Зад идеята му застава ръководството на училището в лицето на директора Теодора Николова, други бивши ученици на гимназията, както и целият педагогически колектив.

Главна цел на откриващото събитие е в изцяло неформална обстановка, в добре познатия на всички двор на езиковата гимназия, ученици и учители да могат да се върнат назад в годините, в които са прекарвали всяко междучасие там. Предвидена е дискусионна част, в която ще се включат видни възпитаници на училището, сред които местният омбудсман Надежда Чакърова, политологът Първан Симеонов и други. Откриващото събитие е с куверти на стойност 35 лева, приходите от които ще се използват за финансиране на първите инициативи за гимназията, както и за началните оперативни разходи на фондацията. За студентите цената на куверта е 15 лева. Предвидено е дългогодишното финансиране да се осъществява чрез ежегодни благотворителни събития и дарения от членовете.

Алумни клубът е основан на принципите на взаимопомощ и доброволчество, стъпващ върху ценностите и историята на гимназията. Свързва помежду си учениците завършили ГПЧЕ “Ромен Ролан” и в тясно сътрудничество с ръководството и учителите, организира кампании в посока личностно и професионално развитие на настоящите ученици, като цели да запази приемствеността между възпитаниците на гимназията. Инициативите на Алумни клуба са свързани с кариерно ориентиране и срещи с опитни професионалисти от различни браншове, кампании за събиране на средства за участие на учениците в международни конкурси, подкрепа за завършили ученици при намиране на стаж и първи стъпки в кариерата, участие и организиране на благотворителни инициативи, кампании и екокаузи, финансова и нематериална подкрепа за дейностите и базата на ГПЧЕ “Ромен Ролан”, както и обучения и програми за развитие на ключови умения и менторство от алумни членове. Сред основните поставени цели са професионални умения, бърз кариерен старт, приемственост, изграждане на лидери, подкрепа за таланти, създаване на професионална мрежа и други.

Желаещите да се включат в клуба трябва да оставят име, година на завършване, информация къде живеят в момента и публичен профил в социалните мрежи (например Facebook, LinkedIn, Twitter). Препоръчително е да оставите данни, които сте съгласни да бъдат достъпвани публично. Единственото условие да се регистрирате като член е да бъдете бивш, настоящ ученик на гимназията или преподавател в ГПЧЕ “Ромен Ролан”, без значение действащ или бивш. Като следваща стъпка ще се създаде интерактивна карта, на която ще се отбележи къде живеят възпитаниците на ГПЧЕ “Ромен Ролан” днес.

Всеки, който желае да стане част от Алумни клуба, може да го направи от тук:

https://www.romainrolland-alumni.org/join/

Всеки, който желае да присъства на събитието, може да го направи от тук:

https://forms.gle/RNXGT64qeusf84XC7

Ако искате да се свържете с Алумни Клуба, може да го направите на info@romainrolland-alumni.org