36 военнослужещи положиха клетва в подножието на връх Хаджи Димитър

В подножието на връх Хаджи Димитър се състоя тържествен ритуал по полагане на военна клетва от 36 новопостъпили военнослужещи в състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Събитието се проведе под патронажа на бригаден генерал Деян Дешков и кмета на Казанлък Галина Стоянова.

За пръв път след 96 години от последната церемония по полагане на военна клетва на лобното място на Хаджи Димитър в подножието на вр. Бузлуджа, традицията беше възстановена от военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада сподели директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ – Чавдар Ангелов.

На площадката под хижа „Малка Бузлуджа“ новоназначените военнослужещи целунаха  националното знаме и се закълнаха да служат вярно и предано на народа и родината си.

След края на тържеството положилите клетва военнослужещи получиха като подарък от музея значки с лика на Хаджи Димитър и текста на клетвите, положени на 5 юли 1868 г. от войводите и четниците преди преминаването им на българския бряг. Беше отслужен тържествен водосвет. В края на тържеството военни и гости си направиха снимка за спомен пред паметника на легендарния войвода.

Изборът на бележити места за провеждане на официалните церемонии цели да бъде съхранена българската история, както и ритуалът по полагане на клетва да бъде популяризиран сред обществото.