Зелената сделка

Въглищните мощности в “Марица изток” няма да бъдат затворени, но ще бъдат използвани “когато са необходими”. Това гласи последната актуализация на Плана за възстановяване и устойчивост, одобрена от правителството.Намерено е решение да се постигне зеленият преход без ангажименти за затваряне на въглищни мощности, а чрез ускоряване на изграждането на нови евтини възобновяеми източници и приемането на нови реформи за улесняването на тяхното изграждане, съхранението на евтина енергия за използване в пиковите часове.

За целта ще се изгради нов механизъм, който да следи за плавното намаляване на емисиите в сектора на производство на електроенергия с 40% през 2025 г. спрямо нивата от 2019 г.

Припомняме, че в предишната версия на Плана беше залегнало затварянето на част от мощностите в Маришкия басейн. Те трябваше да бъдат трансформирани върху работа с газ, което би направила България зависима от вносни източници на гориво, чиято цена няма как да се контролира. В момента обаче договорката с Европейската комисия гласи – България да запази енергийния суверенитет, да не затваря мощности в Маришкия басейн и да предприеме всички мерки за намаляване на потреблението през нощта и през зимата, като изгради сериозен комплекс от батерии.

Предприятие в района на Стара Загора за производство на големи батерии трябва да започне да се изгражда още през тази година по Плана за възстановяване и развитие. То трябва да произведе хиляди батерии с размера на товарен контейнер, за да се балансира с тях енергийната система, особено заради планираното увеличаване на производството от възобновяеми източници.

Точно този комплекс (завод) за батерии на стойност 1.6 милиарда лева, без ДДС, обаче провокира редица негативни коментари.

От преработения План за възстановяване отпада идеята да се изгражда нова газова централа в комплекса “Марица Изток”. Планира се да се запазят частните инвестиции в комплекса и след изтичането на дългосрочните договори. Контрактите изтичат през 2024 г. на ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” и през 2026 г. за ТЕЦ “AES Гълъбово”. Идеята е в този период вече да работи газовата връзка Комотини – Стара Загора и при инвеститорски интерес да се даде възможност да се строи газова централа на изцяло пазарен принцип. Планира се да се прекрати огромният износ на електроенергия и с помощта на батериите тази електроенергия да се използва от българския бизнес.