Симулативно учение – подготовка на населението за реакция при наводнения

Със симулационно учение бе открит обучителният център за подготовка на населението за реакция при наводнения във Върли бряг на РД ПБЗН в Бургас. Центърът в Бургаска област е един от шестте в страната, който отговаря за обученията в югоизточния регион, а останалите са в областите София, Враца, Габрово, Пазарджик и Шумен. До момента са обучени по проекта над 90 хиляди души в няколко таргет групи: деца, възрастни хора извън трудоспособна възраст – пенсионери, доброволци, работещи в медиите и възрастни хора в трудоспособна възраст.

Обучителният център във Върли бряг е първият, който е изграден по проекта за повишаване готовността на хората за реакция при наводнения. Проведени са до момента много обучения, най-много от всички останали центрове.

В симулационното обучение една от ролите е на децата със създаване на план, събиране на най-необходими неща в раница преди да настъпи самото бедствие. А в демонстрацията на терен, при вече възникнало бедствие, взеха участие участие всички останали групи. Паралелно се работеше по Изваждане на пострадали хора и извеждането им до пункт на БЧК, отводняване на мазета в жилищна сграда, изработка на диги – 10 м. Водна бариерна преграда и подреждане на пълни чували с инертен материал, както преминаване на препятствия – люлееща се греда, ходене по въже с две опорни точки, висящ мост за преминаване с ръце и изкачване на изградена стълба до пострадалите. За откриването на обучителния център и пресъздаване на ситуация при наводнение, присъстваха доброволци от Доброволните формирования на общините Стара Загора и Казанлък, ученици от 3,4 и 5 клас на ОУ “Кольо Ганчев” – Стара Загора, възрастни хора извън трудоспособна възраст от гр. Опан, гр. Стара Загора и Старозагорски минерални бани, както и хора в трудоспособна възраст от Казанлък и представители на медиите.