Доброволци събраха над 70 чувала смет в тазгодишното почистване на яз. Копринка

По повод Международният ден без найлонови торбички, който стана част от програмата на Еко фестивал 2022 г., се организира почистване на язовир Копринка. Доброволците по Проект „По-зелена Европа” на програма „Европейски корпус за солидарност” и младежи от сдружение „Младежки център за развитие-Взаимопомощ”, граждани-младежи и деца, както и служители на местните „Еконт Експрес”, подпомогнаха и включително извозването на чувалите от малка и голяма Гюрля до контейнерите зад Ресторант „Котвата”. От там Община Казанлък поема отговорност те да бъдат извозени до сепариращата и претоварна станция на Община Казанлък.

Всеки, който донесе по 1 чувал и повече  отпадъци на сборния пункт получи стъклена бутилка за многократна употреба до изчерпване на количествата им. В почистването се включиха над 50 човека: около 35-40 души от местната общност, включително служители от локални партньори на Еконт и 20 души от екипа на международните доброволци.

Еко фестивал Казанлък се организира за 12-та поредна година с цел популяризиране екологосъобразния начин на живот. Тази година при неговото провеждане се почистиха замърсени терени около стената и преливниците на ВЕЦ-а, Малка и Голяма Гюрля, плажа и пътя от чешмичката на стената до бившата детска градина на язовира, като събраните количества са над 70 чувала и интересен отпадък извън тях: като счупени пластмасови столове насред природата и автомобилни гуми.