Национален земеделски форум обсъжда проблемите в сектора

Проблемите на аграрния сектор ще се обсъждат на Национален земеделски форум. Сред акцентите са Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони, както и  публикуваните от Европейската комисия забележки по българския план.

Форумът ще събере земеделски браншови организации на дискусия по най-наболелите проблеми на българските фермери. Идеята за него се е зародила в Брюксел по време на срещата на еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски с представители на българската земеделска общност. А Войчеховски е казал пред нашите земеделци, че ще очаква да получи директно тяхното обобщено становище, уточняват организаторите на форума.

Стратегическият план за развитие на земеделието, по който България ще усвои над 16 млрд. лева в следващия програмен период, ще е във фокуса на вниманието на земеделците. Те ще коментират и 405-те  бележки, с които Брюксел върна българския документ.

Голяма част от земеделската общност се чувства недостатъчно информирана за българското предложение, а мнението и не е чуто при подготовката му.

Затова и сега фермерите искат да се включат при доработването на документа. Земеделският форум няма политически амбиции и на него не са поканени нито политици, нито държавни чиновници, за да може фермерите свободно да формират позиция, която ще изпратят директно в Брюксел, категорични са организаторите.