Стара Загора очаква средства за справедлив енергиен преход

Изграждането на връзките север – юг и завършването на магистралния пръстен ще доведат до по-хармоничното развитие на регионите и „затваряне на пропастта” между двете части на страната. Автомагистралите са притегателен пункт за инвестиции заради лесния достъп до градовете. Това заяви вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов

Регионалният министър очерта стратегическите пътни обекти, които трябва да свържат Северна и Южна България. В момента няма нито една достатъчно широка пътна артерия в посока север – юг.

Другата важна връзка по направлението север – юг е магистралата „Русе – Велико Търново”. Започна реалната работа по тунела под Шипка.

Министърът отбеляза, че инвестициите в регионите не са съсредоточени единствено в пътната инфраструктура. До 2027 г. ще разполагаме с ресурс от 6,6 млрд. лв. по Програмата за развитие на регионите. Около 3,5 млрд. лв. ще се инвестират по първите ѝ два приоритета – за градско и за териториално развитие. Този ресурс може да бъде надграждан от почти всички останали европейски програми. Около 3 млрд. лв. са предвидени за справедливия енергиен преход към климатична неутралност за областите Перник, Кюстендил и Стара Загора. Други над 750 млн. лв. ще бъдат инвестирани за съвместни проекти в пограничните региони на България по петте програми за трансгранично сътрудничество с Гърция, Турция, Северна Македония, Сърбия и Румъния.

Най-атрактивна за хората продължава да бъде възможността за подобряване на енергийната ефективност на сградите, защото пряко променя живота им. Средства за мярката ще има и по Плана за възстановяване и устойчивост. Бюджетът за обновяване на жилищни и публични сгради е над 2 млрд. лв. Планира се през септември да започне кандидатстването по програмата. Предвижда се 100 млн. лв. по линия на Плана да се вложат в пилотната схема за т.нар. Зелена мобилност. Други 471 млн. лв. са средства за  ВиК системи и пречиствателни станции, които пряко ще допринесат за по-доброто качество на живот в населените места, информира още Караджов.