Ваксиниране срещу COVID-19: препоръка за втора бустерна доза за хора на възраст над 60 години и уязвими лица

Днес, с оглед на увеличаването броя на заразените случаи, Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръчаха втора бустерна доза иРНК ваксини срещу COVID-19, особено за хората на възраст над 60 години и за всички, изложени на висок риск.

Тези бустерни дози могат да се прилагат най-малко четири месеца след предходната доза, като особен приоритет се поставя върху онези граждани, които са получили последния си бустер преди повече от шест месеца. Понастоящем разрешените ваксини продължават да бъдат много ефективни за намаляване на свързаните с COVID-19 хоспитализации, сериозни заболявания и смъртни случаи в контекста на нововъзникващи варианти на коронавируса.

Европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду заяви: „Ваксините ни срещу COVID-19 работят и предлагат добра защита срещу сериозни заболявания и хоспитализация. Тъй като случаите и хоспитализациите се увеличават отново с навлизането ни през летния период, призовавам всички да се ваксинират и да получат бустерна доза възможно най-скоро. Няма време за губене. Призовавам държавите членки да въведат незабавно вторите дози за всички хора на възраст над 60 години и за всички уязвими лица. Настоятелно призовавам всички отговарящи на условията граждани да се явят пред пунктовете и да се ваксинират. По този начин се защитим себе си, нашите близки и уязвимото население.”